fbpx
Додај во омилени училници

Училница за fullstack програмирање

За пријавување на оваа училница потребно е да сте регистрирани Клик тука!
Ученици: 8
Часови: 48
Времетрање: 3 месеци
Предавања: 24
Секое предавање: 90 минути
Ниво: Напредно
Денови: понеделник - среда
Час од: 17:30 - 19:00
fullstack програмирање

fullstack програмирање
Оваа училница е наменета за млади од 15 до 18 годишна возраст. Интернетот е прилично големо место кадешто секојдневно посетуваме барем по неколку сајтови дневно. Како функционираат сајтовите? Како се креирани? Каква е всушност интеракцијата на компјутерите, мобилните телефони и пребарувачите со интернетот? Ова се само дел од темите што ги опфаќа оваа 12 неделната училница , за време на која учениците ќе стекнат вештини потребни за креирање на веб апликации и нивни функционалности.

Оваа училница ќе ги насочи учениците кон понатамошно усовршување во областа на веб девелопмент и веб дизајн. По комплетирањето, учениците ќе можат да ја опишат структурата и функционалностите на веб апликациите, да креираат динамични веб страни користејќи HTML, CSS, JavaScript и MySQL дата бази.

Училницата се комплетира со финален проект кадешто учениците ќе направат функционална веб апликација во којашто ќе ги поврзат фронт-ендот и бек-ендот и успешно ќе запишат податоци во база.

 •  48 часа предавања со ментори, во живо

 • Запознавање со HTML и CSS

 • HTML форми

 • CSS стилизирање и димензионирање
 • Запознавање со Javascript и MySQL
 • JavaScript функции и низи

 • MySQL селекција на пропертија

 • Изработка на своја веб апликација
 • Целосен пристап до предавањата и по завршувањето на училницата
 • 8 ученици во група
 • Сертификат по успешно комплетирање на училницата

HTML5

1
Вовед, основни фајлови за еден вебсајт (index.html, style.css script.js)
90 мин.
2
Вовед во HTML, структура и елементи, атрибути
90 мин.
3
Секции на еден HTML5 документ, текстови и параграфи, листи и навигација
90 мин.
4
ID и класи во HTML
90 мин.
5
Табели, странични елементи, слики во html, iFrame
90 мин.
6
HTML форми и инпути, инпут типови
90 мин.

CSS3

1
Вовед во CSS, структура и елементи, ID и класи
90 мин.
2
Текстови и фонтови – стилизизирање со margins, paddings, float
90 мин.
3
Стилизизирање на листи и табели, релации родител, дете и вгнездени елементи
90 мин.
4
Граници и сенки, селектори и псевдо, анимации и транзиции
90 мин.
5
Flexbox основи и употреба
90 мин.
6
CSS grid основи и употреба
90 мин.
7
Вовед во Javascript, синтакса
90 мин.
8
Варијабли и податочни видови, основни и логички оператори
90 мин.
9
Стринг оператори, оператори за споредба
90 мин.
10
Објекти и методи
90 мин.
11
Conditional Statements, switch, for loop
90 мин.
12
Функции и низи
90 мин.

MySQL

1
Вовед во дата бази и MySQL, структура и елементи
90 мин.
2
Синтакса, пребарување на табели, селекција на пропертија
90 мин.
3
Промена на податоци во база
90 мин.
4
Поврзување до фронт-енд
90 мин.
5
Финална изработка на веб-страна 1
90 мин.
6
Финална изработка на веб-страна 2
90 мин.
Никола Кузмановски работи како fullstack програмер со минато искуство во областа на дизјанот. Има обемно познавање на Аngular, AngularJS, HTML, CSS, SCSS, MySQL и Adobe пакетите. Како резултат на претходно работно искуство ментор, Никола е одличен за работа со деца и млади, при што го пренесува сопственото знаење на начин кој е разбирлив, логички и едноставен.

Со кликање на копчето „Ок, важи“ или со продолжување на користење на веб-страната, се согласувате да зачуваме колачиња за да го подобриме Вашето корисничко искуство преку анализа на употребата на веб-страната, подобрување на навигацијата и прикажување на релевантна содржина. Вашите податоци се безбедни! За повеќе информации проверете на Политика за приватност & Политика за „колачиња