fbpx

Овде не сме на час

Училница е алтернативен образовен простор. Тука искуствено ги развиваме вештините за реализација на детските афинитети.

Училницата по филозофија има за цел да ги негува и развива детската вчудовиденост, љубопитноста, критичкото и творечко мислење и имагинацијата
Предавања
Додај во омилени училници
Members only
за деца >
Members only
Шкртањето, цртањето, сликањето и сите останати форми на визуелно изразување ги развиваат моторичките функции на детето. Преку држењето на четка, цр...
Додај во омилени училници
Members only
за деца >
Members only
Откривање на актерската магија и развивање на детската имагинација
Предавања
Додај во омилени училници
Members only
Од приказна до реалност.
Предавања
Додај во омилени училници
Members only
Училницата по филозофија има за цел да ги негува и развива детската вчудовиденост, љубопитноста, критичкото и творечко мислење и имагинацијата
Предавања
Додај во омилени училници
Members only
за деца >
Members only
Шкртањето, цртањето, сликањето и сите останати форми на визуелно изразување ги развиваат моторичките функции на детето. Преку држењето на четка, цр...
Додај во омилени училници
Members only
за деца >
Members only
Откривање на актерската магија и развивање на детската имагинација
Предавања
Додај во омилени училници
Members only
за деца
графички дизајн за деца
Почетничко
Предавања
48
Додај во омилени училници
Members only
за млади
креативно пишување
Без разлика дали дали се пишува за реалноста или се креираат целосно нови универзуми, текстот е секогаш моќна алатка
Почетничко
Предавања
48
Додај во омилени училници
Members only
за млади
графички дизајн
Вештини потребни за креирање на софистициран графички дизајн: техники на цртање, основи на Photoshop и Illustrator, изработка на лого, техники на п...
Напредно
Предавања
48
Додај во омилени училници
Members only

STEAM

Училница

Училница промовира и имплементира повеќемесечни online и offline училници наменети за деца и млади од 6 до 18 години, со цел да поттикне и да овозможи фокусна точка за умови на идни генерации.

Училниците функционираат според методологијата STEAM (Science, Tech, Engineering, Arts and Mathematics) и нивната цел е да ја зајакнат основата на училишните програми,  па со тоа се подобруваат вештините за критично размислување и се препознава пресекот на уметноста, науката, технологијата, инженерството и математиката.

Наука, уметност

и технологија

Целта е да се изучат алатки и методи за да истражување нови и креативни начини на решавање проблеми, прикажување на податоци, развој на иновации и поврзување информации од повеќе полиња.

Уметноста и техничките предмети природно се испреплетуваат и меѓусебно се надополнуваат, така што примената на STEAM принципите во образованието овозможува поголемо разбирање, иновации и кохезивно образование во училницата.

Инспиративна

средина за учење

Во светот кој станува сè покомплексен, успехот не произлегува само од она што го знаетe, туку и од она што може да го направите со тоа што го знаете.

Нашиот императив е да ги олесниме средините за учење преку интердисциплинарност, повеќеслојна анализа, динамичност и релевантност.

Повеќемесечни

програми

Училниците сами по себе се комбинација од технологија и стручност, соединети во повеќемесечни програми, преку кои се стекнува збир на вештини во вид на занает, кои не само што помагаат да се насочат своите области на интерес, туку и се учи да се користи технологијата за општествена промена и лично надоградување.

Самостојна

критичка мисла

Дополнително влијание на училниците со ваквиот пристап е тоа што се дава можност самостојно да се пронајде својата улога во колективот додека се осознава светот преку самостојна работа.

Преку посебно создаден наставен план за секоја од образовните сфери, но и преку ментори што нудат современа и повеќеслојна перспектива во создавањето, образовното искуство овде претставува решителен став кон развивање на критичката мисла.

Светот е она

што правиме од него

Ние веруваме дека секое дете и секој млад човек поседува уникатен состав на таленти и способности, кои единствено со внимателно и правилно менторство може да ги трансформираат идејата во реализација и невозможното во остварливо.

Методологијата на Училница е создадена од три јадра:

• ментори што се поддржувачи;  • особености што инспирираат; • еднаков и ангажиран пристап.

За нас, ова значи дека слушаме, се ангажираме, ги охрабруваме, оспособуваме и комуницираме со нашите ученици, и тоа секогаш со истата кауза: „Светот е она што правиме од него“. Веруваме дека една личност може да придонесе за многу глобални промени преку инвестирање, препознавање и негување на она во што сме добри.

Подобро

утре

Нашата цел е да им помогнеме на младите и да ги опремиме со потребните алатки за тие да бидат предводниците на технолошките и културолошки иновации.

Училница е основана врз принципот дека споделувањето на нашето техничко знаење („know how“) со млади луѓе овозможува надеж дека можеби сме придонеле за раѓање на подобро утре, кое е позначајно од сè.

Зошто

Училница?

Што е тоа што нè прави поразлични од другите?

Училница не е просторија, туку филозофија.

Се обидуваме да се издвоиме преку револуционизирање на методологијата и материјата за учење. Веруваме дека голема улога играат менторите што се околу нас, кои ни помагаат да растеме и да созреваме. Токму преку внимателно избраниот тим на ментори, кои се слушачи и предавачи на знаење, се обидуваме да укажеме на клучноста на значењето и важноста на улогата на наставникот/менторот во денешното образование. Бидејќи токму тие се оние што ги оформуваат следните генерации, се разбира, со една единствена крајна цел – промена, која ќе донесе подобро утре. Одговорот е визионерски и системски.

Методологија

Охрабруваме

Охрабрувањето на децата и младите на почетоците од нивните животни искуства преку нудење решенија и проширување на знаењето е најважната инвестиција во тековната модернизација на пазарот на трудот.

Слушаме

Нашата матрица на поинакво дејствување се темели врз слушање и разбирање на сфаќањата на учениците, за кои тие потоа ќе добијат конструктивна повратна информација.

Ангажираме

Преку ангажирање во работилници, симулации, игри и визуализации ќе ги искористиме сите форми на интеракција со учениците со цел да поттикнеме тимска работа, соработка, афинитет и емпатија. Тие нема самите да се соочуваат со предизвикот да се приспособат на средината, туку за таа цел ќе се искористат нивниот индивидуален талент и улогата во групата.

Оспособуваме

Преку поставување длабинска основа, на крајот од секоја училница, учениците ќе имаат технички вештини за самостојно работење втемелени врз критичка мисла, анализа и препознавање.

Приватна

Училница

Училница еден на еден? Важи!
Клик подолу за таа можност 👇

Училница

B2B

Прилика за компаниите и децата на вработените. Контакт со тимот околу можностите кои ги нуди Училница.

Со кликање на копчето „Ок, важи“ или со продолжување на користење на веб-страната, се согласувате да зачуваме колачиња за да го подобриме Вашето корисничко искуство преку анализа на употребата на веб-страната, подобрување на навигацијата и прикажување на релевантна содржина. Вашите податоци се безбедни! За повеќе информации проверете на Политика за приватност & Политика за „колачиња